obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Met DMT de snelheid van je speedtouch verhogen
Puma
Ik heb al ruim 2 jaar met een livebox moeten doen en ik was nooit erg ontevreden. Laatste maanden was de livebox erg stabiel bij mij.

Siemens voip toestel gekocht en aangesloten. Poef, alle stabiliteit weg. Moest soms wel 4x resetten op een dag.

Ik heb geen telefonie van Orange, dus ik kan makkelijk switchen van gateway. Ik heb voor de SpeedTouch 546 gekozen. Betrouwbaar, goedkoop en stuk kleiner dan de livebox.

Alles aangesloten en config bestandje van speedtouch.nl gedownload en Internetten maar. Siemens voip toestel doet het ook goed en via QoS ben ik verzekerd van een betrouwbare voip lijn, mocht ik mijn upload vol willen belasten.

UPnP ondersteund de speedtouch ook en is wel zo handig met MSN.

Wat mij helemaal enthousiast maakte, is het feit dat je door middel van een programma genaamd DMT, de SNR waarden kunt tweaken, om zo een hogere intraining waar te maken. Aangezien de livebox eerst tegen 14000 KB intrainde en na een tijd niet meer dan 10.700 KB kwam. Was de keuze snel gemaakt voor mij. Als ik door een andere (betrouwbaardere) modem te gebruiken, mijn "oude" snelheid terug krijg, is dat helemaal top!

DMT is in duits en ik haat Duits/Frans/Latijn en Hebreeuws! Dus ik begin er niet eens aan, maar mijn collega "rrozema" heeft er wel ervaring mee en gebruikt zelf ook een ST 546. Dus rrozema. Woord is aan jou! Wink
Gewijzigd door rrozema op 10 december 2007, 19:41
 
rrozema
DMT staat voor Dsl Modem Tool. Het is een programma dat voor verschillende typen modems beschikbaar is. Het is gemaakt door een duitse meneer, Andreas Matthöfer, met belachelijk veel verstand van adsl Smile waar ik veel ontzag voor heb. Ik begin pas een beetje door te krijgen hoe (a)dsl eigenlijk werkt nu ik zijn programma heb gezien.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met DMT. Ik heb mijn download snelheid, bijna 2 jaar geleden nog bijna 12Mbps, begin dit jaar door Orange teruggeschroefd naar net iets minder dan 11Mbps, weer omhoog gekregen tot net iets minder dan 13Mbps.

Omdat ik van Puma begreep dat de Duitse taal voor sommige mensen een hindernis is om het programma te gebruiken, ga ik proberen hier een korte uitleg te geven van wat ik er tot nu toe van begrepen heb. Iedereen is welkom om me aan te vullen/te verbeteren.

Allereerst, hoe kom je aan DMT? Andreas heeft er speciaal een site voor draaien waar je het programma kunt downloaden : http://dmt.mhilfe.de/ is het adres. Op die site vind je voor verschillende typen modems/routers verschillende versies van DMT. Zoek jouw modem type op en download de juiste versie: Let op, het eerste deel van het versie nummer is niet een aanduiding voor nieuwere software maar voor een bepaald type modems. Zorg dat je de juiste software voor jouw modem download. Dan is er nog een moeilijkheid: niet alle firmware versies ondersteunen de voor DMT benodigde commando's. Mijn speedtouch 546 werkt bijvoorbeeld niet als ik er de meest recente firmware v6.2 in zet. Ik heb ´m echter gedowngrade naar v6.1.0.5 (te downloaden van de speedtouch site) en nu werkt het wel.

Dan, hoe gebruik je DMT? da's simpel, er is geen installatie nodig. DMT draait onder het .NET framework, als je dat op je pc hebt, kun je DMT gewoon ergens naar je harddisk copieren en dan kun je 'm opstarten. Het programma zelf is grotendeels in het Engels dus ik verwacht dat de meeste mensen zich daar wel mee kunnen redden.
In ieder geval moet je in het vak 'Connection establishment' links bovenin het scherm de login gegevens voor de telnet sessie van je router opgeven. DMT gaat inloggen op telnet op jouw router en gaat daar zelf allerlei commando's uitvoeren en de antwoorden lezen en via allerlei grafiekjes en tabellen inzichtelijk maken. Cool, toch?

Wat zie je nu allemaal in DMT? Allereerst zien je tekeningetje met de relevante waarden van jouw verbinding, je up- en je download snelheden, welke modem jij hebt en aan wat voor modembank in de centrale jij hangt. De bovenste grafiek laat zien welke tonen bruikbaar zijn voor jouw verbinding. links zie je een groene bobbel, dat zijn de upload tonen, alles rechts daarvan zijn de tonen die gebruikt worden voor download in het grijs. Hoe hoger de grafiek en hoe verder hij doorloopt naar rechts, hoe hoger je snelheid zal zijn. In de middelste grafiek zie je de signaalsterkte per toon afgebeeld, plus een gele band onderin: de SNR-ratio. Dit is in feite een drempel waar de toon bovenuit moet komen om bruikbaar te zijn. Alles onder die drempel wordt weggefilterd. Dit is om er voor te zorgen dat het modem duidelijk onderscheid kan maken tussen signaal-tonen en ruis. De balk moet zo hoog staan dat deze vrijwel alle ruis verbergt, maar ook weer niet zo hoog dat hij de (delen van) de tonen verbergt. Rechts in het scherm staan nog wat meer informatie panelen, o.a. om het aantal crc-fouten en HEC fouten in de gaten te houden. Dit hebben we straks nodig, als deze waarden te snel oplopen, dan zijn we te ver gegaan met optimaliseren en wordt het juist weer langzamer.

En nu, hoe maak je je verbinding sneller? Allereerst moet je de 'experimental area' van DMT gaan aanzetten. Je krijgt een melding dat dit voor eigen risico is: theoretisch kun je je modem slopen door de instellingen heel verkeerd in te stellen. In de praktijk valt dat allemaal wel wat mee volgens mij. Ga gewoon niet als een wilde overal op klikken en schuiven. Doe het in kleine stapjes en dan kan er vrij weinig mis gaan. Om de 'experimental area' aan te zetten open je het menu 'Special' -> 'Misc. Options' en klikt dan het checkboxje voor 'Unlock experimental area (modemoptions/last tab)' aan en druk op 'Save/Close'. Accepteer de waarschuwing. Bovenaan het rechter informatie paneel zie je dat er nu een aantal tab´s erbij zijn gekomen. Klik op ´modemoptions´. Met de grote noise margin´´ slider maak je de gele balk in het middelste grafiekje hoger danwel lager. Hoe lager je hem zet, hoe meer snelheid je theoretisch krijgt. Zet je hem echter te laag, dan komt er te veel storing door het signaal heen en kun je juist weer minder snelheid verwachten. Het is de kunst om de gouden middenweg te vinden. Ik zou niet lager gaan dan 5.5, dan wordt je verbinding vrijwel zeker instabiel. Hoe beter je kabels en je aansluitingen hoe minder ruis. Hoe ver je kunt gaan met ´opvoeren´ hangt o.a. af van de kwaliteit van je signaal.
Gewijzigd door rrozema op 28 juli 2007, 08:42
 
jan groen
Ik wil het bovenstaande bevestigen. Ik heb ook een st 546 en ik heb ook de DMT tool gebruikt. Het werkt als een zonnetje. Ik bel met een spa 3100 met Voipbuster. Ook daar heb ik geen problemen mee. Met de LB wel die werd erg onstabiel van de spa 3100.
Gewijzigd door jan groen op 28 juli 2007, 09:11
 
Puma
Hier ook.

Van 9.2 Mbit intraining naar 11.94 Mbit.

Snelheid. Van 930 KB/s ongeveer (usenet) naar 1.22 MB/s.

Ik ben hartstikke tevreden en ik heb niet eens alles eruit gepusht.
Mijn SNR is nu 7,5 dB.

Ik gebruik Voipdiscount icm een Siemens C450 IP toestel. Werkt goed!
Gewijzigd door Puma op 28 juli 2007, 13:28
 
guus
Dat lijkt me niet hePfft
 
TCP_IP
hmm.... klinkt eigenlijk best leuk om mee te experimenteren...
heb ook nog hier een st 546 (als switch) staan.. en nog een kpn adsl lijn..
tja van 1,5 Mbit lijn valt niet veel te tunen denk ik, maar eens kijken wat eruit komt !!
leer toch eigenlijk best redelijk wat bij op dit forum
 
mesa57
Overigens geweldig die sound effects van dmt. Wel eens help / about gedaan ? ... whahahaa, geweldig.
Het valt me wel op dat die duitsers aardig diep in de adsl techniek duiken. Daar blijft NL wel flink achter ...
 
TCP_IP
Misschien traint modem al op meest ideale waardes in Pfft ?
dmt is om je verbinding fijn te tunen, maar misschien zo goed aangesloten e.d. dat er niks te tunen meer valt als het ware.
 
rrozema
Ik denk niet dat ze de lijn met opzet vervuilen met noise (Wat zou het nut daarvan zijn?). Ik denk eerder dat ze de drempelwaarde flink hoog zetten zodat ook kwalitatief slechtere lijnen nog met de gegarandeerde snelheid kunnen werken. Zit er toevallig een goede lijn tussen, dan wordt die wat inefficient gebruikt, maar dat doet er niet toe, want je betaalt maar voor 3Mbit/s.

Om zelf je lijn kwaliteit te verhogen kan je wel wat dingen doen, ik weet niet of ze allemaal wel echt zo effectief zijn, maar je kan het proberen:
- je kan een betere splitter inzetten (de splitter moet van hoge kwaliteit materiaal gemaakt zijn, precies het juiste aantal wikkelingen hebben en zeer secuur gewikkeld zijn, ook het kernmateriaal zal veel invloed hebben). Dit is echter zeer specialistisch werk, ik kan het verschil niet zien.
- Sommige mensen zweren ook bij 'varkenssnuitjes', oftewel ferriet kernen waar je de draad een of meerdere keren omheen windt. Ze claimen daarmee storingen van de draad te weren terwijl het signaal wel doorgelaten wordt.
- Natuurlijk moet je ook zorgen voor voldoende dikke draden,
- niet te lange draad gebruiken,
- Liefst gebruik je draad met een massieve kern, maar die is natuurlijk wel kwetsbaarder, dus zet je router dan wel goed op een vast plek.
- En let ook op de aansluitingen; elke overgang levert extra storing op. Verschillende metaalsoorten aan elkaar verbinden levert ook weer specifieke overgangsweerstanden op (bijv: kabelschoentje van ijzer op een koperdraad die weer op een messing pen met een verzilverde coating wordt aangesloten).
- afschermen van de gehele installatie met zilverpapier
- de voeding van je router vervangen door een die een 'schonere' spanning afgeeft.

Maar hoeveel van die maatregelen nu echt zinvol zijn? Ik zou het niet weten. Ik heb zelf vanaf mijn isra een draad met massieve kern van +- 50 cm onder de schroefjes van mijn isra zitten met aan de andere kant een RJ-11 connector (= klein telefoonstekkertje) die rechtstreeks in de standaard kpn/speedtouch-adsl splitter zit die bij m'n speedtouch 546v6 geleverd werd. Aan de andere kant van de splitter zit het standaard snoer van m'n speedtouch (dat zit vast aan de router) ingeprikt, ook weer met een rj-11. Ik gebruik gewoon de standaard voeding van de speedtouch en ik doe niet aan afscherming (de meeste kabels hangen gewoon los in m'n meterkast). Toch heb ik een nette 10dB op zowel de up- als download.

Ik weet dat ik misschien nog wel wat snelheid zou kunnen winnen door de router en de leidingen beter af te schermen want in de grafiek in DMT kun je zien dat er een stuk of 6 'dode' tonen ("gaps" is de term die dmt gebruikt) zijn bij mij. Die worden hoogstwaarschijnlijk door hoogfrequente storingsbronnen veroorzaakt. DMT toont je precies de frequenties van de gaps, dus in theorie zou je de storingsbron moeten kunnen vinden. Als ik die tonen wel zou kunnen gebruiken, dan zou ik misschien wel een paar KB/s kunnen winnen. Maar hoeveel moeite wil je doen voor die paar extra KB/s? Ik vind het wel goed zo.
 
TifKag
Je doet niks verkeerd, Online heeft zijn modems geblokkeerd voor geavanceerde configuratie en Telnetten.

DMT gaat dus niet werken, omdat alleen Online die login-gegevens kent.
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Met DMT de snelheid van je speedtouch verhogen', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
Te lage snelheid Snelheid : 4 02 jan 2018
Vraag over snelheid Snelheid : 7 22 dec 2016
Lage snelheid met Zyxel modem Algemeen : 16 04 nov 2016
Meer snelheid, wijkcentrale? Snelheid : 10 02 mei 2016
Snelheid inperken? Huawei configuratie en problemen : 61 15 nov 2015