obey-robots.txt
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Asterisk (software matige telefooncentrale: http://www.asterisk.org)
rrozema
Ik ben aan het experimenteren met Asterisk (software matige telefooncentrale: http://www.asterisk.org/). o.a. kun je daarmee zelf bepalen via welke verbinding je telefoongesprek wordt uitgevoerd (zgn. dialplan; bijv: internationale gesprekken via voipbuster, vaste lijn gesprekken via voipbuster (4 cent starttarief is echt niet nodig...), mobiele nummers via wanadoo telefonie en 112 via de kpn lijn).

Heeft er al iemand een idee hoe de voip van Wanadoo is geimplementeerd? Ik weet inmiddels dat er iets dat Q931 heet gebruikt wordt op tcp poort 4720, maar wat ik daar verder mee kan weet ik nog absoluut niet. Ik ga nu eerst mijn centrale aansluiten op de analoge uitgang van de livebox maar eigenlijk wil ik liever direct mijn centrale laten verbinden met de Wanadoo centrale. Dus zonder de livebox eerst het voip signaal naar analoog te laten omzetten om het vervolgens in mijn centrale gelijk weer om te zetten in digitaal.

Iemand al ergens meer info tegengekomen? Bijvoorbeeld welk protocol gebruikt Wanado telefonie? SIP? IAX? of nog iets anders?
Gewijzigd door Wanabo op 24 maart 2006, 19:10
 
rrozema
ik heb de Asterisk centrale (asterisk@home) al een tijdje draaien: ik kon verbinden met voipbuster (heb het al een tijdje niet meer geprobeerd en zag dat er iets veranderd was, dus misschien werkt het nu niet meer).

Over de kaarten die je nodig hebt bij analoge telefonie. Je hebt een zgn. FXO-kaart nodig om je centrale op een analoge telefoon lijn aan te sluiten en een FXS-kaart om analoge telefoon(s) op je centrale aan te sluiten. Als je de officiele kaarten van Digium bestelt, ben je zelfs veel meer kwijt dan jouw 140 euro (ex verzendkosten). Je krijgt dan wel een uitbreidbare oplossing met een gegarandeerd goede geluidskwaliteit en (volgens mij) 4 jaar garantie. Ik vind de vanaf prijs van 180 euro voor 1 fxo en 1 fxs echter te hoog.

Voor de FXO kaart is er een alternatief; ik heb het zelf nog niet kunnen proberen omdat ik nog geen tijd heb gehad langs de juiste winkel te gaan maar ga dat deze week nog doen. Dit http://www.sweex.nl/product.asp?pid=145 modem bevat exact dezelfde chipset als de X100P van Digium (die hem zelf niet meer levert), hij kost echter maar tussen de 7 en 20 euro...

ik vind nogal wat verschillende resultaten van het gebruik van dit modem i.c.m. Asterisk. Misschien moet ik iedereen toch even waarschuwen om te wachten op mijn resultaten...

Ook voor de FXS is er een goedkoper alternatef, dat zelfs nog wat meer voordelen heeft: Asterisk is namelijk zelf een voip centrale. d.w.z. dat je er voip clients op kunt aansluiten zoals bijvoorbeeld een software matige client op je pc.. Je kunt echter ook hardware voip telefoons of een ATA gebruiken. Hardware voip telefoons zijn grandioos, maar vaak nog erg duur. Een ATA is echter een klein kastje dat je aansluit ergens op je LAN (met een gewone netwerk stekker dus) en waarop je vervolgens je analoge telefoon aansluit (met de kleinere telefoon stekker met 4 draadjes). Deze ATA kun je laten verbinden met je asterisk centrale en je hebt helemaal geen FXS meer in je centrale nodig. Zo'n ATA is al vanaf +- 50 euro te koop. Ze werken niet allemaal even goed, dus je moet nog wel wat uitzoeken maar je hoeft geen extra telefoonlijnen meer door je huis te trekken; je LAN is voldoende en dat kan dus ook (deels) wireless zijn.

En phoenicatix; voipbuster is helaas niet meer helemaal gratis; je moet tegenwoordig minstens 1x in de 120 dagen 10 euro bijstorten op je tegoed. Maar dan bel je verder wel ongelimiteerd naar alle vaste nummers in Nederland (geen 4 cent start tarief) en ook naar een paar andere landen is het helemaal gratis. En veel andere landen zijn belachelijk goedkoop. Mobiele nummers zijn echter wel duur; misschien dat je daarvoor kpn wilt blijven gebruiken. Misschien zelfs met een CPS, want je kunt alle mogelijke combinaties maken natuurlijk. Asterisk kiest aan de hand van het nummer dat je belt en jouw dial plan de goedkoopste methode voor dat gesprek.
Gewijzigd door rrozema op 27 maart 2006, 00:10
 
Puma
of je koopt gewoon een SIP telefoon. hoe je ook geen server aan te sluiten en Asteriks te installeren en dan komen ook nog andere dingen bij kijken. zoals elektriciteit etc.
 
Puma
een telefoon met een RJ45 ingang (UTP kabel) zo kan je de telefoon op een switch etc aansluiten en je VOIP instellingen erin zetten zodat je gratis kan bellen via voipbuster, voipstunt en/of internetcalls
Gewijzigd door Puma op 27 maart 2006, 21:37
 
Puma
ik weet het eerlijk gezegd niet! ik heb me daar niet mee bezig gehouden.
 
rrozema
Ja hoor, dat heet een ATA, een Analog Telephone Adapter. Die plug je aan je lan en aan de andere kant plug je je telefoon in. Vanaf je pc kun je de ATA meestal met een web interface instellen.

Voor de mensen die senoer's raad opvolgen; let er op dat de sip telefoon die je kiest door je firewall heen komt. het sip protocol kan niet goed overweg met de NAT firewall die bijv. in de livebox zit. Eigenlijk wil je liever een IAX telefoon, die zijn echter nog niet zo veel voorhanden en ook de voip providers ondersteunen dit lang niet allemaal. Ik zou een ieder willen aanraden eerst eens te experimenteren met een zgn 'soft phone' voordat je allerlei hardware aanschaft. Da's een programma op je pc die dezelfde functionaliteit biedt als zo'n telefoon of een ata, maar dan voor de kosten van een headsetje aan je pc.

Voor meer info over voip (eigenlijk sip) en de problemen met nat: http://www.voip-info.org/wiki-NAT+and...T+and+VOIP.

x-lite is een goeie gratis softphone: http://www.counterpath.com/index.php?...menu=xlite.

De gemakkelijkste voip oplossing: http://www.voipbuster.com.
Gewijzigd door rrozema op 31 maart 2006, 22:18
 
Puma
www.internetcalls.com is ook een hele goeie.
beter geluid dan viopbuster en je hebt een limiet van 40 min per gesprek.
genoeg dus om een leuk gesprekje te houden.


 
roeland1966

Quote

rrozema schreef:
Ja hoor, dat heet een ATA, een Analog Telephone Adapter. Die plug je aan je lan en aan de andere kant plug je je telefoon in. Vanaf je pc kun je de ATA meestal met een web interface instellen.


Ik heb (binnenkort) een wanadoo family verbinding en wil een ATA aanschaffen zodat ik gebruik kan maken van VOIPbuster ook als de computer uitstaat.

Ik heb gelezen op andere forums dat de linksys SPA-3000 een goede keus is. Maar deze schijnt niet goed samen te werken met de Livebox. Zou na 1 uur uitvallen. Zijn dit de "NAT'-problemen? (Sorry ik spreek alleen Jip en Janneke taal)Frown
Heeft iemand wel goede ervaringen met de combinatie livebox en SPA-3000? Andere suggesties?

Ik ben niet heel erg ingevoerd in de materie van VOIP wil er wel tijd insteken om het een en ander te configureren, maar dan wel graag met een combinatie van modem en ATA waarvan ik weet dat iemand anders het werkende heeft gekregen. Vandaar deze vraag.

alvast bedankt,
Roeland
 
roeland1966
Op een ander forum kreeg ik een interessante reactie. De Linksys SPA-3000 blijkt wel te werken met de livebox. Zie:

http://www.sat4all.com/forums/showfla...ost1173914
 
Spring naar forum:
Nieuw onderwerp Antwoorden
Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Asterisk (software matige telefooncentrale: http://www.asterisk.org)', te verwijzen!
BBcode:
HTML:
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp Forum         Laatste bericht
https werkt wel http niet Zyxel configuratie en problemen : 3 02 mrt 2016
Telefooncentrale? Algemeen : 10 08 mrt 2013
lichte Foto album software Software Tips! Freeware, OpenSource e.d. : 1 25 jun 2011
Snelheid lijkt traag vergeleken met afstand tot telefooncentrale Snelheid : 4 06 jun 2010
Poort 80 http vraagt gebruikersnaam en wachtwoord Algemeen : 4 22 apr 2010